Paardenrassen

American bashkir curly


Een Bashkir Curly is een Amerikaans paardenras. Het is een middelgroot paard met een stokmaat tussen de 145-160 cm, meestal 150 cm. De paarden hebben een relatief klein hoofd, rechte benen, sterke knieën, een korte rug, een ronde achterhand en krachtige schouders. De hoeven zijn bijna perfect rond, sterk en donker. De Bashkir Curly is er in alle kleuren maar meestal zijn ze roodkleurig.

Een grappige eigenschap van deze paarden is dat ze hun manen en staart kunnen verliezen in de zomer, waarna ze 's winters weer aangroeien. De wintervacht van deze paarden is ook gekruld, maar 's zomers kunnen ze vrijwel helemaal glad zijn.

De wintervacht kan licht golvend tot sterk gekruld zijn, zoals bij permanent. De helft van alle veulens krijgt die gekrulde vacht, zelfs als de Bashkir Curly wordt gekruist met een paard van een ander ras. De veulens worden geboren met een dikke krulvacht, krullen in hun oren en zelfs gekrulde wimpers. Veel mensen met een allergie blijken lang niet zo sterk te reageren op paarden met een krulvacht als op andere paarden. Onder de microscoop lijken de haren van een curly meer op mohair (wol) dan op gewoon paardenhaar.