Paardenrassen

Florida cracker horse


De Florida Cracker Horse is een klein paardenras afkomstig uit de Verenigde Staten. Dit paard staat ook wel bekend onder de namen Seminole pony, Chickasaw pony, Florida Horse en Florida Cow-pony en wordt vaak gebruikt voor trektochten en lange afstandsritten zoals jachten.

Dit ras stamt af van Spaanse paarden die in het begin van de 16e eeuw door Spaanse conquistadores naar Florida en omstreken werden gebracht. De Florida Cracker Horse is een mengeling tussen de eerste Iberische paarden en de Sorraia, de Spaanse Jennet, Berber en Andalusiër.

De Seminole-Indianen werkten als eersten echt met deze paarden, later gebruikten ranchers hem voor het werk met het vee. De Florida Cracker Horse is overal voor gebruikt, van rijden tot slepen met ladingen, werk op het land en het trekken van lichte rijtuigen. Hij heet Cracker omdat hij vaak werd bereden door cowboys die crackers werden genoemd. De Cracker werd al snel het favoriete rijpaard van de cowboys, omdat deze paarden erg wendbaar en snel zijn.

Ondanks dat dit een zeer oud ras is, heeft het ras sinds 1989 een eigen stamboek. Met de oprichting van het stamboek en de rasvereniging wordt getracht het ras in stand te houden.

De Cracker is vrij klein van stuk, ongeveer 1.42 tot 1.52 van stokmaat. Hij heeft een verfijnd hoofd, een rechte neuslijn, een gespierde hals en een schouder met een goede lengte. Voorts heeft hij een brede, diepe borst met een hellend kruis en een uiterst laag aangezette staart. Dit ras komt voor in alle kleuren, maar de kleuren roan en grijs komen meestal voor.

Over het algemeen hebben deze paarden veel temperament en zijn ze vriendelijk en sociaal. De Cracker wordt geroemd voor zijn groot uithoudingsvermogen. Hij is eveneens erg snel. Dit komt omdat deze paarden als extra gang de snelle renstap 'running walk' bezitten. Bovendien is dit paard, ondanks zijn kleine formaat, in staat een grote man de hele dag te dragen.