Paardenrassen

Amerikaanse draver


De Amerikaanse draver (Engels: American standardbred) is afkomstig uit de Verenigde Staten. De stokmaat van dit paard is tussen de 1,50 en 1,65 meter.

In 1788 werd de Engelse volbloedhengst MessengerXX naar Philadelphia geïmporteerd. Deze MessengerXX werd gekruist met een Norfolk Trotter merrie hieruit werd de hengst Hambletonian 10 geboren. Dit was een uitstekende fokhengst en kreeg 4 uitstekende zonen (Georges Wilkes, Dictator, Happy Medium en Elictioneer). Ongeveer 90% van de Standardbreds komen voort uit deze 4 zonen. In 1879 werd de naam Standardbred gebruikt. De standaardnorm voor het stamboek was 1 mijl afleggen in 2 minuten en 30 seconden. Tegenwoordig is de norm minder hoog omdat de paarden sneller rennen vanwege het selectief fokken en de betere renbanen. In 1980 heeft Niatross het record gebroken (1 mijl in 1 minuut en 49 seconden).

Omdat snelheid de belangrijkste eigenschap is kan de bouw van dit paard zeer variëren. Maar een ding hebben ze allemaal gemeen ze kunnen heel snel draven meestal voor een sulky. Over het algemeen hebben Amerikaanse dravers een onedel hoofd en lange oren. Ook hebben ze meestal kleine sterke voorbenen en langere achterbenen, de achterhand is krachtig en een brede borst. Omdat ze allemaal zo snel moeten zijn wordt er bij het fokken heel streng geselecteerd. De afwijkingen aan hart, longen of de botten kunnen een paard ongeschikt maken voor draven daardoor worden deze geprobeerd er uit te fokken. Je hebt verschillende soorten een sprinter ( zwaarder en gespierder) en een langeafstandsdraver ( peziger en lichter). Grote invloeden in dit ras zijn de Engelse volbloed, Morgan en Norfolk Trotter. De Amerikaanse draver komt voor in effen kleuren (vos, vaal, zwart of donkerbruin). Schimmels zijn uiterst zeldzaam maar komen wel voor.

De draver staat bekend als een moedig en sportief paard. Hun temperament is uitmuntend en ze hebben een uitstekend uithoudingsvermogen.

De Amerikaanse draver wordt het meest ingezet bij draverijen waar het voor de sulky en onder het zadel goede prestaties levert. Waarneer een paard klaar is met koersen wordt hij vaak pas zadelmak gemaakt en verkocht als rijpaard.
De belangeijkste gang is rendraf gekenmerkt door een lang zweef moment. De stap is niet erg ruim en de galop doet zwaar aan. Vaak wordt bij dravers gedacht dat ze niet kunnen galopperen dit is niet waar het is ze alleen afgeleerd.
De Amerikaanse draver is een van de snelste dravers ter wereld.