Paardenrassen

Palomino


Palomino is een kleuraanduiding waarmee bij paarden een gouden laag bedoeld wordt met witte manen en een witte staart. Er zijn veel variaties op deze kleur, zoals sooty palomino.

Hoewel er een genetische basis voor is, wordt het niet als ras opgevat. Dit zou ook niet kunnen omdat het gen voor een 'echte' palomino niet volledig dominant is, zodat kruisingen van twee palomino's maar in de helft van de gevallen een palomino leveren, en verder een kwart cremello's en een kwart voskleurige veulens. Bijkomend probleem is dat de kleur in diverse rassen voorkomt, en geregistreerd werd als palomino, lang voordat men op de hoogte was van de achterliggende genetica. Een kruising tussen een cremello en een vos levert gewoonlijk een palomino op.


Karakteristieke gouden palomino. Het voskleurige paard op de achtergrond wordt met zijn lichte manen en staart soms ook als palomino beschouwd.Zeer lichte palomino quarter horse met nog net een gouden waas. Met zijn donkere huid is het zeker geen cremello.Palomino merrie en haar voskleurige veulen.