Paardenrassen

Asturcon


De Asturcon is een paardenras, afkomstig uit de streek Asturië in Spanje. Hij behoort tot een familie van pony's die aan de kust zijn ontstaan. Deze familie heeft negen rassen (die waarschijnlijk bijna dezelfde voorouders hebben) met dezelfde kenmerken. Tot deze familie behoren de Garrano, de Asturcon, de Pottok, de Dartmoor, de Exmoor, de Welsh, de Connemara, de Highland en de Shetland.

De exacte voorouders van de Asturcon zijn niet bekend, maar er wordt vermoed dat hij afstamt van de Sorraia, Garrano en Kelten. Er zou echter ook een ander ras in moeten zitten omdat hij een bijzondere tred heeft die je niet in deze rassen terug ziet. Vroeger was de Asturcon altijd heel klein maar door hem te kruizen met Zuid-Iberische rassen is zijn grootte gegroeid. De Romeinen hebben het ras eeuwen geleden al beschreven en dachten zeer goed ver deze pony's. In de Middeleeuwen waren ze zeer populair bij de Fransen. Het ras heeft een aparte tred daarom werden ze bekend als 'ladies mounts'. Door de Fransen werden ze Haubini genoemd wat later Hobbye werd. Veel van het bloed van deze pony werd naar Ierland verscheept waar de 'Irish Hobby' ontstond. De Asturcon woont in een bergachtig gebied waar weinig communicatie mogelijk is en daarom is het ras ook heel raszuiver gebleven. Hierdoor heeft het ras zich echter niet over de wereld verspreid en dat is dan weer jammer.

De schofthoogte van de Asturcon is tussen de 1,17 en 1,27 meter. De kleur van de Asturcon is zwart of donkerbruin met weinig aftekeningen. Deze kleine zware pony heeft een dunne nek en een dikke wilde manen en staart. Door zijn dikke wintervahct en bouw kan deze pony uitstekend in de bergen leven zonder de hulp van mensen. Hij heeft een klein hoofd met grote zwarte ogen en grote neusgaten. De Asturcon heeft rechte schouders en een hellend kruis.


De pony heeft een kalm en gewillig karakter en kan daarom een goede kinderpony zijn. Als hij nog niet getemd is, is hij echter niet goed voor kinderen.
In Spanje is dit een familiepony en wordt hij vooral voor recreatie gebruikt, maar ook als springpony en als trekpony. Van nature zijn het trek- en lastdieren.

De Asturcon is een heel zeldzaam ras dit komt omdat hij vroeger vaak met uitsterven is bedreigd. Dit kwam door het kruisen met andere rassen en de verdwijning van goed grasland. Het leek alsof het ras het niet zou halen maar in 1981 werd een kleine organisatie op gericht. Het doel van deze organisatie was het redden vn dit bijzondere ras en ook het fokken regelen waardoor het ras sterker werd.