Paardenrassen

AchettaDe Achetta, ook wel Portente of Sardinische pony genoemd (Engels: Sardinian horse), is een paardenras dat vooral voorkomt in de bergen van Sardinië. In deze bergen wordt het ras al eeuwenlang gefokt. De naam van het paardenras betekent zoiets als 'klein van afmeting'. Hij is een inheemse pony en is vroeger veel gekruisd met de Berber (paard)

Achetta’s worden vooral ingezet als rijdier in de bergen. Ze worden hiervoor gebruikt vanwege hun behendigheid en soberheid. Ook worden ze gebruikt op de boerderij voor lichte lasten te verplaatsen.

In de 19e eeuw werden Achetta’s aanbevolen voor het leger door Franse militaire waarnemers. Bij het fokken van de dieren werden ze aanvankelijk veredeld met behulp van Berber-bloed. Tegenwoordig wordt dit vooral gedaan met Arabieren en Volbloeds. Dit heeft wel tot gevolg dat de oorspronkelijke bouw van de Achetta’s soms verloren gaat. De paarden lopen wild rond in de bergen en het moeras. Ze worden elk jaar bijeengedreven om een aantal te verkopen anders wordt de kudde te groot.

Achetta’s komen vooral voor in de donkere kleuren zoals zwart, bruin maar schimmel bestaat ook wel. Hun gedrag doet denken aan de Spaanse Paso de Andadura van de Andalusiër. Er zijn twee types van Achetta het kleine type heeft een stokmaat tot maximum 1,40 meter. Het andere type is groter en de stokmaat varieert van 1,40 meter tot 1,55 meter