Paardenrassen

American walking horse


De American Walking Horse, of eigenlijk de American Walking Pony is een paard met veel Arabische kenmerken. De pony komt oorspronkelijk uit Argentinië, origineel gefokt voor gangenwedstrijden; het belangrijkste doel was een een grote Arabisch ogende pony met aparte gangen. De American Walking Pony heeft unieke gangen waaronder de "Pleasure Walk", de "Merry Walk", en de "Canter". In totaal kan de American Walking Pony zeven gangen beheersen.

De American Walking Pony is een kruising tussen de Tennessee Walking Horse en de Welsh Pony. Het stamboek werd voor het eerst opgesteld in 1968 door Joan Hudson, die al 14 jaar bezig was met kruisingen van verschillende rassen om een geschikte gangen-pony te verkrijgen. Het doel van deze kruisingen was om een pony met topkwaliteit te fokken met uitgebalanceerde gangen die goed konden optreden in showringen. Alleen paarden die bij beide stamboeken (zowel de Tennessee Walking Horse als de Welsh Pony) stonden ingeschreven mochten toetreden tot het stamboek van de American Walking Pony, zodat zij op deze manier verkocht konden worden over de hele wereld. De eerste succesvolle hengst die in het stamboek werd opgenomen was BT Golden Splendor, een zoon van Browntree's Flicka, die als eerste merrie werd ingeschreven in het American Walking Pony-stamboek.

De American Walking Pony combineert de beste eigenschappen van de verschillende ouderlijnen, omdat hij wordt geboren met de natuurlijke gangen van de Tennessee en het temperament van de Welsh Pony, waardoor deze pony vriendelijk en sociaal is en een zeer goede kinderpony. Ook zijn het echte doorzetters en doen ze graag hun best.

De American Walking Pony heeft een zeer fraai hoofd zonder de gebruikelijke ponykenmerken. Hij heeft een goed aangezette gespierde hals, die fraai wordt gedragen. De borst is breed en diep, de schouders schuin en geven daardoor voldoende bewegingsvrijheid. De rug is compact en de achterhand behoort gespierd te zijn. Van de vachtkleuren is alles toegestaan zonder wit of bont, de stokmaat is tot 1.45.

De American Walking Pony heeft naast de gebruikelijke stap, draf en galop nog 3 andere gangen, die alleen bij dit ras voorkomen:

    * de 'Pleasure Walk,' een viertakt gang die sneller is dan de normale stap, maar langzamer dan de draf.
    * de 'Merry Walk,' een viertakt gang die veel sneller is dan de Pleasure Walk. Deze gang gaat gepaard met knikkende bewegingen van het hoofd.
    * de 'Canter' een soepele en verzamelde gang.

De American Walking Pony is veelzijdig in gebruik. Onder andere in dressuur en showklassen boekt de American Walking Pony goede resultaten, hoewel hij ook aangespannen wordt ingezet. Hij is een vrij goede springer en ook bij western doet hij het prima.