Paardenrassen

Haflinger


De haflinger is een raspaard. Haflingers komen van oorsprong uit Zuid-Tirol en omdat ze qua ras vrij sober zijn, werden ze veelal gebruikt als trek- en lastpaarden in de bergen. Ze worden daar ook vaak ingezet voor de arrenslee.

De haflinger bestaat alleen in voskleur met lichte staart en manen. Het is een werklustig paard met veel kracht, uithoudingsvermogen, intelligentie en vaak 'koel in de kop'. Een haflinger is sober in onderhoud, dat wil zeggen, ze kunnen winter en zomer buiten blijven en hebben minder voer nodig dan een paard dat 'hoog in het bloed staat'.

Door het toevoegen van Arabisch bloed heeft de haflinger adellijke kenmerken gekregen. In 1961 is de eerste haflinger naar Nederland gebracht, waarna het ras zich heeft bewezen als zeer veelzijdig. Tegenwoordig (2004) vindt men de haflinger terug onder het zadel (zowel dressuur- als westernrijden, aangespannen, vrijheidsdressuur, e.d.). De haflinger is een paardenras dat op veel onderdelen binnen de paardensport ingezet kan worden.

De eerste haflinger is geboren in Zuid-Tirol in het plaatsje Sludenz en dorpje Hafling. In 1874 werd er uit de Arabische volbloed El Bedavi XIV en een inheemse merrie de hengst Folie geboren, die genoemd was naar de eigenaar van het paard. Momenteel zijn er bij de hengsten 7 bloedlinies : A met als stamvader Anselmo, B met Bolzano, M met Massimo, N met Nibbio, S met Stelvio , ST met Student, W met Liz Willy.

De haflinger is een middelgroot paard (stokmaat is ongeveer 1.40 m) en heeft blonde manen. Kleur: vos, alle tinten zijn toegelaten: van melkvos tot koolvos, maar met weinig wit aan de benen. Manen en staart moeten blond of grijs zijn. Bij voorkeur dubbele manen. Stekelharigheid is bij haflingers niet gewenst.

    * Naar de haflinger is een voertuig vernoemd, de door Erich Ledwinka ontworpen Haflinger terreinauto.

    * De haflingers van tegenwoordig hebben een stokmaat van rond de 1.48/1.50, maar je hebt ook nog grote haflingers.Haflinger ruin