Paardenrassen

Garrano


De Garrano is licht gebouwde pony die behoort tot een oud paardenras uit Portugal. Ze worden voornamelijk gebruikt als lastdier, rijdier en voor licht werk op de boerderij.

De Garrano, soms ook wel de Minho genoemd, stamt van dezelfde paarden af als de beroemde Sorraia. De Sorraia leven vooral tussen de twee rivieren Sor en Raia, terwijl de Garrano in Noord-Portugal leeft. Vanwege dit verschil in leefomgeving, hebben ze zich anders ontwikkeld. De Garrano leven vooral in de regio's van Minho en Trás-os-Montes e Alto Douro, en hebben vermoedelijk meer invloed gehad van buitenaf dan de Sorraia.

Er wordt over het algemeen geloofd dat de Garrano een voorouder zijn van de Andalusiër en de Galician pony. Recentelijk heeft het Portugese ministerie van Landbouw de paarden laten kruisen met Arabieren.

De pony's zijn sterk en kunnen gemakkelijk over stijl en moeilijk terrein lopen. Voor hun formaat hebben ze grote snelheid, en worden zelfs bij races gebruikt.

De pony's vertonen nu ook enkele kenmerken van Arabieren, vooral bij het hoofd. Ze hebben een holle neuslijn, ronde oogkassen en een zeer sterk gestel. Het gebit van de pony's lijkt op dat van de Keltische pony. Ze hebben een lange nek. Het lichaam is kort en compact. Ze hebben een diepe en brede brost, harde hoeven en grof dekhaar.

De stokmaat van de Garrano varieert van 90 cm tot 1,30 m.