Paardenrassen

Hackney


De Hackney is een Engels paardenras. De naam Hackney is afkomstig van het Middel-Engelse woord `hakene´ (damespaard), dat werd gebruikt om het te onderscheiden van het ridderpaard en het oorlogspaard.

De oorsprong van de Hackney ligt in Engeland. In vroegere tijden werd het door de bevolking gebruikt als rijdier of lastdier, maar later werd het dier voor de postkoetsen gebruikt, omdat de Hackney sterk en snel was en beschikte over veel uithoudingsvermogen.

Rond het begin van de twintigste eeuw werden de eerste Hackney's in Nederland ingevoerd. Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was de fokkerij en het gebruik beperkt van omvang. Daarna nam de belangstelling toe.

De Hackney is een temperamentvol, levendig en werklustig paard met een edel, klein hoofd en een rechte profiellijn. Dit ras heeft een sierlijk opgerichte hals met zware bespeiring. Het heeft een hoog ingeplante staart. De benen zijn sterk en hebben bijzonder buigzame gewrichten. De voeten zijn klein en hard.

De Hackney valt op door zijn ruime, hooggrijpende gangen, zeker in de draf.

Stokmaat: tussen de 1,43 en 1,58 m. Er is ook een kleine maat Hackney, de Hackney pony, die een stokmaat van maximaal 1,43 m bereikt. Ze behoren wel tot hetzelfde stamboek.

Kleur:De Hackney heeft een effe kleur welke voorkomt in bruin, vos, zwart en een enkele keer schimmel.

de Hackney is een draver die nooit voor wedstrijden wordt ingezet waarbij het om snelheid gaat. Dit paard wordt uitsluitend gewaardeerd om zijn bijzondere actie en bouw en is een typisch showpaard.


Hackney