Paardenrassen

Welsh pony


De Welsh pony is een ponyras dat afkomstig is uit Wales.

De Welsh pony is een heel oud ras. Het was bij de Romeinen al bekend. Zij spraken over de edele pony's. Het kwam door de strenge winters en het schaarse voedsel dat de pony zich ontwikkelde tot een sterk en intelligent ras.

Er stroomt Arabisch bloed door de Welsh. Dit is met opzet gedaan door de Romeinse fokkers en later door de Engelse. Je kan dit heel duidelijk zien in het Arabische hoofdje; toch blijf je het pony-uiterlijk zien.

De fokkers vroeger waren heel strikt, ze hadden alleen oog voor het beste. Dit kwam door de boeren, die deden mee aan de Keltische races. Ze konden hier immers veel geld mee verdienen.

Sectie A

Sectie A noemt men ook wel de Welsh mountainpony. Hij heeft een maximale schofthoogte van 1,22m. Deze sectie stamt af van de pony's in Wales. Er zijn heel wat uiterlijke kenmerken. Ze hebben een klein, edel hoofd met fijn gespitste oren. De ogen zijn groot en liggen een beetje buiten de oogkassen. De nek moet lang genoeg zijn en moet mooi, sierlijk gedragen worden met een schuine schouder die zichtbaar in de schoft overgaat. De benen moeten vierkant gesteld zijn met ronde, harde hoeven. De beweging moeten sierlijk, vlot en vrij zijn met een goede buiging in de spronggewrichten. Alle kleuren worden toegestaan behalve bont.

Sectie B

Sectie B is de vergrote versie van de Welsh mountainpony of sectie A. De schofthoogte is tot 137 cm. Deze pony's hebben dezelfde uiterlijke kenmerken als de Sectie A. Ze zijn beter geschikt als rijpony omdat ze groter zijn.

Het is een pittige pony . Hij werkt graag en is eerlijk. Het zijn slimme en leergierige pony’s met een groot uithoudingsvermogen.

Welsh pony’s zijn zeer veelzijdig. Ze kunnen dienen als eerste rijpony maar je kan ze ook gebruiken in de topsport. Ze worden onder andere ingezet bij dressuur of jumping.