Paardenrassen

Camargue


De Camargue is een oud paardenras dat wordt gevonden in de Camargue streek in Zuid-Frankrijk. Al eeuwen, mogelijk zelfs duizenden jaren, wonen deze kleine paarden in de wilde en harde omgeving van het drasland van de Rhône delta. Daardoor hebben ze het uithoudingsvermogen en wendbaarheid ontwikkeld waarom ze vandaag de dag vooral bekend zijn.

Camargue paarden zijn bij hun geboorte zwart of donkerbruin, maar hun vacht wordt lichter als ze ouder worden tot ze uiteindelijk lichtgrijs of wit zijn. Het zijn kleine paarden van meestal 1,30 tot 1,45 meter hoog. Ondanks hun kleine formaat zijn ze sterk genoeg om een volwassen persoon te dragen. Ze hebben een korte nek, diepe borst, compact lichaam, sterke benen en volle manen.
Camargue hebben een kalm karakter en zijn vrij intelligent. Hun wendbaarheid en uithoudingsvermogen maken dat ze veel worden gebruikt voor showsporten zoals dressuur en rijden over lange afstanden.

In 1976 stelde de Franse overheid een aantal standaarden op voor het fokken van de paarden om de zuiverheid van het ras te behouden. In 1978 werd een fokboek opgezet.

De Carmague werd zeer gewaardeerd door de Kelten en Romeinen die het gebied veroverden. Als gevolg daarvan zijn de Carmague in het verleden al vaak gekruist met andere rassen. De Spaanse “Jaca” was vermoedelijk een kruising tussen een Carmague en een Keltische pony. Ook rassen als het Chileense paard en de Criollo tonen enkele overeenkomsten met de Carmague.

In Engeland is momenteel maar één boerderij waar het ras gefokt wordt. Deze boerderij is ook het thuis van de British Camargue Horse Society, die het Camargue ras in Engeland vertegenwoordigt.


Camargue in Rambouillet Forest (Frankrijk)


Camargues