Paardenrassen

Hannoveraan


De Hannoveraan is een warmbloedpaard uit Duitsland. Dit paardenras behoord tot de beste sportpaarden ter wereld. Ze worden veel gebruikt bij springen en dressuur.

De Hannoveraan komt uit Duitsland, en om precies te zijn uit Hannover die na de Tweede Wereldoorlog is opgegaan in de deelstaat Nedersaksen. Hiervan is ook de naam van het ras afgeleid. De oorspronkelijke Hannoveraan komt uit de middeleeuwen, het moderne type is ontstaan in het begin van de 18e eeuw.

Midddeleeuwen - WO II

Het Duitse krijgspaard uit de middeleeuwen was de voorvader van de Hannoveraan. Door het met Spaanse en Oosterse paarden te kruisen werd er van dit paard een lichter krijgspaard gefokt.

Vanaf 1735 is de Hannoveraan officieel en systematisch gefokt. In dat jaar richtte de Engelse koning George II (een Duitser) het beroemde Landgestüt Celle op. Dit is nu nog steeds de officiële stoeterij. Het doel van George II was de plaatselijke bevolking tegen een kleine vergoeding goede kwaliteitshengsten te geven. De eerste paarden die op de stoeterij stonden waren Holsteiners met vooral Andalusisch en Napolitaans bloed. Later werden er Engelse paarden, voornamelijk Engelse volbloeden ingevoerd. Op die manier kreeg de Hannoveraan meer kwaliteit. Het doel was om een veelzijdig paard te fokken, dat op het land kon werken maar dat ook geschikt was als rij- en tuigpaard. Het Hannoveraanse stamboek, genaamd Verband Hannoverscher Pferdezüchter, werd in 1922 opgericht.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog was er een teruggang in de paardenfokkerij. Veel stoeterijen werden opgeheven. De paarden van die stoeterijen werden naar Landgestüt Celle gebracht. In 1940 stonden er 580 hengsten en 34.000 merries ingeschreven. In 1960 was die 150 en 7400. Dit aantal is ondertussen weer erg opgelopen, dankzij de opkomst van de sportpaarden.

In de periode na de Tweede Wereldoorlog werden de Hannoveranen gekruist met Oostpruisische rassen en Engelse Volbloeden. Verder werden de hengsten getest op hun kwaliteiten als rijpaard, hun gangen, springaanleg, hardheid, karakter, temperament en gezondheid. Nog steeds is de fokkerij voor een belangrijk deel een staatsaangelegenheid. Met 16.000 fokmerries is de stoeterij in Hannover de grootste ter wereld.

De tegenwoordig nog belangrijkste (bestaande) oude bloedlijnen zijn die van de hengsten Adeptus, Flingarth, Goldschaum en Devil’s Own.

Exterieur

Hannoveranen zijn grote en imposante paarden. De stokmaat van de Hannoveraan ligt meestal tussen de 1.60 meter en de 1.75 meter hoog. Ze hebben een niet heel erg edel hoofd, maar wel een erg sympathieke uitstraling. De hals is lang en gespierd, evenals de rug. De schouder is schuin. Het paard heeft veel massa en is lang en breed. Ze hebben een stevige botstructuur en krachtige benen met sterke droge gewrichten. Soms ietwat kleine voeten. De staart is hoog ingeplant en wordt hoog gedragen.

De meest voorkomende kleuren zijn vos en bruin, maar zwart en schimmel komen ook voor. Beweging

Hannoveranen hebben een lange stap, een energieke draf en een veerkrachtige galop. Alle gangen zijn erg ruim en er is weinig knieactie. Ook hebben ze een uitstekend springvermogen. Brandmerk

Alle Hannoveranen krijgen bij opname in het stamboek een bepaald brandmerk. Dit brandmerk wordt op de linkerbil van het paard gezet. Aan het brandmerk is te zien dat het om een echte Hannoveraan gaat en dat hij is opgenomen in het stamboek.


De Hannoveraan heeft een erg goedaardig en eerlijk karakter, met een meestal nog rustiger temperament. Het ras staat bekend om zijn betrouwbaarheid.

De Hannoveraan behoort tot de een van de succesvolste dressuur- en springpaarden. Het is een ideaal rij- en sportpaard dat kan worden gebruikt in alle disciplines van de paardensport.