Paardenrassen

ArabierDe Arabische volbloed ook wel 'Arabier' genoemd, is een paardenras dat afstamt van Arabische paarden uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten. Het ras is zeker meer dan vijfduizend jaar oud. Tegenwoordig worden Arabische volbloeden over de hele wereld gefokt.

Volgens Arabische volkeren creëerde God de Arabische volbloed uit de zuidenwind. De profeet Mohammed gaf de nomadenstammen de opdracht om dit paardenras zuiver te houden. De oude Grieken geloofden dat zeegod Poseidon de Arabier uit de golven van de zee had laten verschijnen.

Ook is er het verhaal van de 7 stammoeders van het Arabische ras. Toen Mohammed uit Mekka moest vluchten naar Medina, galoppeerde hij met enige volgelingen urenlang door de woestijn. Op gegeven moment roken de paarden water. Men steeg af om de paarden te laten drinken. Op dat moment riep Mohammed de paarden terug. De 7 merries die terugkeerden, (de trouwste paarden) vormen de stammoeders van het ras.

De Arabische volbloed is een gespierd paard maar weegt vaak niet veel meer dan 500 kilo. De stokmaat was oorspronkelijk tussen de 1.40 en de 1.50 meter, maar door verregaand doorfokken worden nu ook grotere Arabische volbloeden gefokt, soms tot wel 1.65m. De gemiddelde grootte blijft wel rond de 1.50m liggen. Het paard heeft een vrij klein hoofd met grote uitdrukkingsvolle ogen en een fijngevormde neus. De meeste arabieren hebben ook nog een knikje in de neus. De oren zijn klein en spits. De hals is gebogen en de borst is naar verhouding breed. De staartdracht is sierlijk en van het lichaam af gedragen. De croupe is bij voorkeur iets vlak en kort. Het paard beweegt zich sierlijk en soepel, vooral in draf. Ook heeft de arabier een hoge staart. De Arabier komt voor in de kleuren: schimmel, vos, bruin en zwart. Het ras heeft vaak witte aftekeningen op de benen en het hoofd.

Opmerkelijk is in dit verband het verhaal van Linda Tellington-Jones. (Uit: Getting in TTouch: Understand and Influence Your Horse's Personality.) Bekend is, dat met name in Europa, arabieren werden gefokt met een concave neuslijn. Met name de beroemde Lady Wenthworth selecteerde haar paarden daar speciaal op. Linda Tellington Jones viel het op, dat in Arabische landen deze vorm van het hoofd niet overheerste. Waarop zij van de arabische fokkers te horen kreeg, dat men deze paarden als zenuwpezen beschouwde en er bij voorkeur niet mee fokte.

Een hoge intelligentie en een vurig karakter zijn de kenmerken van een Arabische volbloed. De Arabier is een gevoelig dier. De gebruiker moet eerst zijn vertrouwen winnen, waarna het paard alles voor hem wil doen. Zijn grote uithoudingsvermogen heeft hij overgehouden aan zijn geschiedenis als woestijnbewoner.

De Arabier is een elegant rijpaard en een uitstekend renpaard. De galop is de beste gang van het ras. In de draf wordt er veel knie actie gebruikt. Hij blinkt uit in de lange afstandswedstrijden, waardoor dit ras of kruisingen ervan de sport bijna domineren. Het ras wordt ook veel gebruikt om andere paardenrassen te veredelen, en arabisch bloed komt daardoor voor in de stamboom van heel wat paardenrassen, zoals de Trakehner, de Morgan, de Shagya, de Welsh, maar ook de Andalusiër, de Lipizzaner en het Friese paard.

Het paard wordt in Arabië en Amerika gebruikt om mee te showen. Sommige arabieren worden uitgebracht in military. Ook voor endurance zijn ze bijzonder geschikt vanwege hun grote uithoudingsvermogen.


Vashara Chamal, Arabische volbloedhengst van zuiver Egyptische bloedlijnen

De in België en Duitsland goedgekeurde Arabische volbloedhengst LA MIRAGE
De in België en Duitsland goedgekeurde Arabische volbloedhengst LA MIRAGEArabische volbloed