Paardenrassen

Colorado ranger horse


De Colorado Ranger Horse is een vriendelijk, eersteklas paard dat vaak met koeien op ranches werkt. Het ras komt uit de Verenigde Staten.
In 1878 kreeg generaal U.S. Grant, die toentertijd een reis naar Turkije ondernam, twee paarden cadeau van de Sultan van Constantinopel: een Arabier die Leopold werd genoemd en een Berber met de naaam Linden Tree, beiden hengsten. Begin 1894 verhuisden deze twee paarden naar een ranch in Nebraska. Ze dekten verschillende plaatselijke merries en de nakomelingen werden gebruikt tijdens het werk op de ranch. Dit nieuwe paardenras raakte bekend onder de naam Colorado Ranger.

Colorado Rangers zijn eersteklas rijpaarden en daarnaast goede werkers met runderen. Ze hebben een uitstekend temperament en karakter: ze zijn erg vriendelijk. De Colorado Ranger moet aan bepaalde eisen voldoen wat betreft exterieur en afstamming. De enige toegestane invloed van andere rassen is Engelse Volbloed, Quarter horse, Arabier, Appaloosa en Lusitano.

Colorado Rangers hebben aantrekkelijke hoofden met alerte en beweeglijke oren. Hun hals moet gespierd en van goede lengte zijn, de borst breed en diep. Ze hebben een ronde ribbenkast en een compacte rug. De achterhand is zeer krachtig en de algemene indruk van het ras is een solide, gespierde 'energiebundel'. De stokmaat is 1,47 tot 1,62. Alle kleuren zijn toegestaan, maar vaak zijn ze gevlekt.

Vaak worden Colorado Rangers op ranches gebruikt, soms ook tijdens langeafstandswedstrijden. Sommige Rangers worden in de dressuur of het springen uitgebracht, maar het werkelijke talent ligt in de Western.