Paardenrassen

Shetlandpony


De Shetlandpony is afkomstig uit Schotland. Het is het op één na kleinste ras pony's (de falabella is het kleinste). Hun afkomst is onzeker, maar ze leven al eeuwen op de Shetlandeilanden en de kans is groot dat ze nog ouder zijn.

De Shetlander is afkomstig van de Shetlandeilanden in het uiterste noorden van Schotland. Onder invloed van een koud klimaat en een minimale hoeveelheid voer ontstond een kleine, taaie pony die alle kenmerken van koudbloedige paarden had en zijn lichaamswarmte zo goed mogelijk kon bewaren. De pony's zijn naar landen over de gehele wereld geëxporteerd en het ras lijkt zeer snel in type te veranderen als het ergens anders gefokt wordt.

Op de ruige Shetlandeilanden groeien geen bomen, en op de schrale, zure veengrond groeien grassen en heidestruiken met weinig voedingswaarde. De Shetlandpony's hebben zich zo ontwikkeld dat ze hiervan kunnen leven.

De Shetlander werd van oudsher gebruikt als pak-, tuig- en rijpony. Inlandse boeren gebruikten het dier vooral om zeewier in grote manden naar hun land te brengen, waar het als mest werd verspreid. Turf voor de vuren in de keukens werd op dezelfde manier vervoerd. Daarnaast dienden de Shetlanders ook als rij- en trekdier. Naarmate het gebruik in de steenkoolindustrie toenam, werden de Shetlandpony's bekender.

Schofthoogte

De schofthoogte van de Shetlandpony is variabel. De officiële indeling van de Shetlandpony's gebeurt volgens hun schofthoogte. Deze indeling is verschillend in België en Nederland.

In België worden de Shetland pony's als volgt ingedeeld:

  • De kleine maat pony's met een stokmaat t/m 76 cm
  • De middenmaat pony's met een stokmaat van 77 tot 84 cm
  • De grote maat pony's met een stokmaat van 85 t/m 107 cm

In Nederland, waar de Shetlandpony's traditioneel een stuk groter zijn dan in België, wordt de volgende indeling gebruikt:

  • De minimaat pony's met een stokmaat t/m 86 cm
  • De kleine maat pony's met een stokmaat van 87 t/m 92 cm
  • De middenmaat pony's met een stokmaat van 93 t/m 98 cm
  • De grote maat pony's met een stokmaat van 99 t/m 107 cm

Exterieur

Hij wordt (in verhouding tot zijn grootte) gezien als een van de sterkste pony's en paarden van de wereld. Hij is goed aangepast aan het gure klimaat op de Shetlandeilanden. Aan zijn bewegingen is dit goed merkbaar. Hij tilt zijn benen op een bepaalde manier op, het resultaat van het leven in een rotsachtige omgeving.

De oren zijn zeer klein, zodat er niet te veel warmte verloren gaat. Het hoofd mag niet te groot zijn en moet een recht of concaaf profiel hebben. Het lichaam is gerond met een korte en enigszins holle rug. De Shetlander heeft een dikke, lange maantop en staart en dikke manen. De benen zijn kort en sterk. Rond de vetlokken bevindt zich langere beharing. De hals is kort, zwaar en sterk.


Veel mensen denken dat Shetlanders eigenwijze en lastige, vervelende pony's zijn. Dit is niet helemaal waar. Vaak worden deze pony's als veulen gekocht en niet goed opgevoed. Krijgt een veulen geen goede, consequente opvoeding, dan vraag je eigenlijk om problemen. Een Shetlander is werklustig, nieuwsgierig en leert graag nieuwe dingen. Ze zijn slim en mede door de nieuwsgierigheid willen ze wel eens aan de verkeerde kant van de omheining staan.

Shetlandpony's zijn geharde pony's. Ze hebben dan ook weinig voedsel en beschutting nodig, maar een schuilstal in de weide is voor de pony zeer fijn bij slecht en koud weer. Shetlanders hebben een aanleg om dik te worden. Het eten van gras en ander voedsel dat te rijk is voor zijn gestel in combinatie met te weinig beweging kan leiden tot hoefbevangenheid, een hoefziekte die kreupelheid veroorzaakt en zelfs tot de dood van de pony kan leiden.


Omdat hij gezien wordt als een van de sterkste pony's en paarden van de wereld, denken veel mensen dat een Shetlander grote lasten kan dragen. In werkelijkheid kan een Shetlander maximaal 20 procent van zijn eigen gewicht dragen, anders krijgt de pony op den duur last van de gewrichten in zijn rug en is hij vrijwel onbruikbaar geworden om op te rijden, hoe oud hij ook is. Shetlanders zijn naast het rijden onder het zadel ook goede tuigpony's. Het is voor een Shetlandpony mogelijk om twee maal zijn eigen gewicht te trekken, mits er op een verharde weg wordt gelopen.

Tegenwoordig is de Shetlandpony vooral geliefd bij kinderen, die erop kunnen rijden indien de pony een goede, duidelijke opvoeding krijgt. Als ze hun pony dan genoeg opgeleid hebben, kunnen ze beginnen aan wedstrijden of recreatief rijden. De pony vraagt een zorgvuldige behandeling. Hij kan erg koppig zijn, maar wel aanhankelijk. Hij is het liefst buiten met andere Shetlanders.


Shetlandpony