Paardenrassen

Huzule


De Huzule/Carpathian is een ras van werkpaarden dat oorspronkelijk uit de Karpaten komt. Het is een zwaar en sterk paard dat voor zwaar werk wordt gebruikt maar ook als prettig recreatiepaard. Het ras wordt ook wel aangeduid met namen als de Carpathian pony, Huculska, Hutsul, Huţul, Huţan en Huzul.

Huzule hebben een kalm karakter, en komen voor in bruin, zwart, wildkleur. Hucuły kunnen ook bont zijn.

De Huzule stamt af van het Europees-Aziatische wilde paard de Tarpan. Het ras is vernoemd naar een kleine etnische groep genaamd de Hoetsoelen (Engels: Hutsuls). Het paardenras zelf is echter veel ouder dan het volk waar het naar vernoemd is. Het ras werd voor het eerst genoemd in schriften van 400 jaar oud. In tegenstelling tot de Poolse Konik, is de Huzule maar zelden gekruist met tamme paardenrassen.

In de 19e eeuw werden Huzulen gebruikt door het leger van Oostenrijk-Hongarije

In 1856 werd de eerste boerderij voor het fokken van de Huzule opgezet in Rădăuţi, Roemenië. Verschillende bloedlijnen werden gefokt door de foundatie, en er werd sterk op toegezien dat deze bloedlijnen zuiver werden gehouden.

In 1922 werden 33 paarden naar Tsjechoslowakije gestuurd om daar een kudde op te zetten. De Tweede Wereldoorlog maakte dat het aantal Huzulen terug nam in Tsjechoslowakije. Slechts 300 Huzulen overleefden de oorlog daar. In de jaren 70 van de 20e eeuw werd een organisatie opgericht om het uitsterven van het paardenras te voorkomen.

Dankzij het werk van verschillende fokkers is de Huzulenpopulatie nu weer gestegen tot 1000. De meeste leven in Polen, Slowakije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne.

Vandaag de dag worden Huzulen vooral gefokt in de Boekovina regio van Roemenië, en in Hongarije.


Een Huzule Pony