Paardenrassen

Mustang


De Mustang is een bekend ras van sterke, rondzwervende paarden die vooral te vinden zijn in het Westen van Noord-Amerika. Het ras is hoofdzakelijk in Amerika ingevoerd door Spaanse conquistadores (veroveraars).

Met mustangs duidt men in de pers en in dagelijks taalgebruik "wilde paarden" aan. Maar het gaat eerder om verwilderde paarden, daar bijna alle "wilde" rondzwervende paarden in Amerika afstammen van paarden die oorspronkelijk tam waren. Vandaag is het enige echte wilde paard het Przewalskipaard, dat uit Azië komt.

Ooit waren er al paarden in Noord-Amerika, maar door de laatste IJstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, of jagers zijn deze paarden uitgestorven. Hierdoor waren er geen paarden meer tot de komst van de Conquistadores eind 15e eeuw en begin 16e eeuw.

Sommige wetenschappers beschouwen daarom de moderne Mustang in Amerika als een opnieuw geïntroduceerde wilde soort.

Het Engelse woord mustang is afgeleid van het Mexicaans-Spaanse woord mestengo van het Spaanse mesteño. Dit betekende zonder bezitter en duidde de in het wild levende paarden aan.

Eerste mustangs

De eerste mustangs stamden af van Spaanse paarden die door Conquistadores rond de 16de eeuw zijn ingevoerd in Mexico. Het grootste deel van deze paarden was van het Andalousisch, Arabische en Bedoeinen geslacht. Sommige van deze paarden ontsnapten of werden gestolen door Indianen en raakten snel verspreid over het westelijk gedeelte van Noord-Amerika. Er zijn aanwijzingen dat de oude stammen verscheidene voorhistorische mythen over paarden kenden. Vele Indianen beweerden dat "het gras zich de paarden herinnerde."

De Indianen gingen al snel het paard gebruiken voor goederenvervoer. Het verving de hond als travoistrekker en verbeterde de kans van slagen in gevechten, handel en de jacht, in het bijzonder de buffeljacht. Vele stammen fokten paarden om met bijzondere doelen. De geslaagdste paardenfokkers waren de leden van de Comanche en Shoshoni stammen. De Nez Perce waren bijzonder goede fokkers en ontwikkelden één van de eerste echte Amerikaanse rassen: de Appaloose.

Evolutie van de mustangs

Gedurende het koloniale tijdperk tot en met de westelijke uitbreiding van de Verenigde Staten in de 19e eeuw werden paarden door ontdekkingsreizigers, handelaren en kolonisten vrijgelaten of ontsnapten ze. Zo vulden ze de genenpool van de kuddes met Spaanse afkomst aan. Het kwam voor dat westelijke ranchers hun paarden loslieten en voor zichzelf lieten zorgen in de winter en dan in de lente die paarden of andere mustangs terugvingen. Sommige ranchers probeerden ook sommige wilde kuddes te "verbeteren" door het dominante mannetje neer te schieten en te vervangen door een van hun gefokte rasdieren. In sommige gevallen hielp dit inteelt te voorkomen, vooral in gebieden waar de kuddes genetisch geïsoleerd konden raken tijdens periodes van droogte.

Op andere plaatsen werden gedomesticeerde paarden in de kudde geplaatst die niet bedoeld waren voor de prairie, zoals werkpaardrassen. Dit leidde tot een ramp in verminderde populaties en een daling van kwaliteit onder de dieren die erin slaagden te overleven.

Moderne mustang

Tegen de 20e eeuw had Noord-Amerika volgens schatting twee miljoen rondzwervende paarden. Mustangs werden gezien als een goede buit. Ze konden gebruikt of verkocht worden (vooral aan het leger) of als voedsel geslacht (vooral voedsel voor huisdieren). Het omstreden mustanging werd verfilmd in The Misfits van John Huston. Dit soort misbruiken, waaronder de jacht vanuit vliegtuigen en gebruik van gif leidden tot de eerste federale wet van de bescherming van rondzwervende paarden in 1959. Deze wet werd later samengevoegd met de Wet voor de Bescherming van het Wilde Rondzwervende Paard en Burro van 1971. Het Amerikaanse Congres zag wilde paarden als "levende symbolen van de geschiedenis en de pioniersgeest van het Westen [... ] die [... ] tot de verscheidenheid van de levende wezens in dit land bijdragen en het leven van het Amerikaanse volk verrijken".


Wegens het beeld van het wilde paard van het westen met eigenschappen als kracht, bevalligheid, snelheid en onafhankelijkheid, is de naam "Mustang" populair als merknaam voor bijvoorbeeld motorfietsen, auto's (de Ford Mustang) en vliegtuigen en als mascotte van verenigingen - zie Mustang.Mustangs. De wilde hengst Lazarus met een deel van zijn kudde in West Warm Springs HMA, Oregon, VS.


Mustangs in Noord-Utah, 2005.


Een Amerikaanse kwartdollar uit 2006 voor Nevada (Nevada's State Quarter) beeldt op de achterzijde de mustang af.