Paardenrassen

Yakoet










Een yakoet is een stevig gebouwde pony met een lange rug en diepe borst. De Yakoet kan onder buitengewoon harde omstandigheden overleven. Zo kan hij bij temperaturen van -45 graden voedsel vinden en warm blijven. Hij heeft lang en dicht haar met een lichte kleur (schimmel of vaal) en donkerder strepen op de schouders. Zijn stokmaat is ongeveer 132 cm.

Het ras komt voor in arctisch Siberië en wordt onderverdeeld in een groter noordelijk type en een kleiner zuidelijk type. Dat eerste type is een afstammeling van het Przewalskipaard, terwijl het laatste, veronderstelt men, enige levende afstammeling is van het uitgestorven Toendrapaard.

De Yakoet is een multifunctionele pony die als rijdier, in aanspanning en als pakdier wordt gebruikt. Ze worden ook gegeten en de merries worden gemolken. Omdat de Yakoet in een gebied voorkomt waar grondstoffen schaars zijn, wordt zijn huid ook benut om leer van te maken.

Net als de Kazach is de Yakoet van hetzelfde type als het Przewalskipaard, maar hij valt te onderscheiden door zijn kleur en de textuur van zijn vacht.

De naamgevers van dit dier, het volk van de Jakoeten houden hun paarden veelal in een halfwilde staat (vergelijkbaar met rendieren) in het uitgestrekte Jakoetië, een deelgebied in Siberië. Dit paard is zo goed aan de koude aangepast, dat het wel gebruikt is in poolexpedities, zoals in de beroemde (overigens mislukte) expeditie naar antarctica van Robert Falcon Scott in 1912. De dieren komen nu ook al in wildreservaten voor, zoals het pleistoceen park bij Tsjerski. Wellicht kan dit dier in de toekomst daadwerkelijk de ecologische niche van het uitgestorven wilde toendrapaard in de natuur innemen.