Paardenrassen

Przewalskipaard










Het Przewalskipaard (Equus ferus przewalskii) was een wilde paardenondersoort, die in 1967 voor het laatst in het wild gezien was in Mongolië. Het was vermoedelijk het ras dat werd gebruikt door grote Mongoolse veroveraars als Dzjengis Khan. De Mongoolse naam van het ras is Takhi, Cyrillisch: "Тахь". Het wordt echter uitgesproken als: Tech, zoals in technologie.

Kenmerken


  • korte benen,
  • kleur 's zomers beige bruin, 's winters donkerder
  • rechtopstaande manen
  • 66 chromosomen (gewone paarden 64, kruisen is echter mogelijk)
  • kan niet bereden worden

Naamgeving

In 1878 werd dit dier ontdekt door kolonel Nikolaj Przewalski. Het werd naar hem genoemd: L.S. Poljakov, die concludeerde dat dit dier een wilde paardensoort was, gaf het de officiële wetenschappelijke naam Equus przewalski (Poljakov 1881). Tegenwoordig is de officiële naam Equus ferus przewalski (Poliakov 1881).

Recente geschiedenis

Het Przewalskiras als wilde soort raakte rond 1960 uitgestorven. Omdat rond 1900 een aantal veulens gevangen waren waarmee verder gefokt was, waren er in dierentuinen genoeg dieren om het aantal te vermeerderen. De basis van alle nu levende Przewalskipaarden is gebaseerd op 13 dieren.

Wanneer inteelt zozeer deel is van een soort, dan moet er op basis van een stamboek zo snel mogelijk een groot aantal dieren gefokt worden waarna het mogelijk wordt om dieren verder uit te selecteren.

In 1977 waren er wereldwijd 300 dieren. Er werd een stamboek opgericht, diverse bloedlijnen werden samen gebracht, wat resulteerde in gezondere veulens. In 1997 waren er 1450 dieren. Dieren uit Europese dierentuinen zijn in o.a. Natuurpark Lelystad uitgezet. Andere 'reservaten' voor dit doel waren de Ooijpolder het Duitse Klosterwalde. Van hieruit is de soort opnieuw in Mongolië geïntroduceerd.

In 1990 is begonnen met de herintroductie in het Hustain Nuruu Nationaal park. Om de 2 jaar werden 16 dieren vrijgelaten op dit 60.000 ha grote terrein.

In de extreme winter van 2001/02 zijn 20 van de 60 dieren omgekomen. In juni 2002 is opnieuw een groep van 14 paarden naar Mongolië verscheept.



Przewalskipaard